Dekantace vína

Dekantace vína


U starších červených vín často vidíme na dně láhve usazeninu z vysrážených barviv a taninu (depot), kterou je nanejvýš vhodné odstranit. Můžeme se setkat také s vinným kamenem. K odstranění kalu a krystalů na dně láhve slouží tzv. dekantace vína (dekantování vína).

Obecné zásady a proces dekantace

Při dekantaci se víno přelévá z lahve nejlépe do karafy a nevylévá se veškeré víno. Trochu vína necháme na dně originální lahve tak, aby sedlina nepřišla do dekantační nádoby.  Někdy se nám ale i tak může stát, že se nějaký kal či vinný kámen do karafy dostane. Právě její tvar však umožňuje, aby se tyto případné zbytky již nedostaly při nalévání do sklenic. Je lepší trochu vína na dně obětovat.  Pokud nevlastníme karafu, je možné víno dekantovat třeba do džbánku. Pro výrazně starší vína je vhodné využít karafu typu kachny, pro mladší se užívá tzv. lodní karafa.

Před dekantací vypláchneme karafu nepatrným množstvím vína, kterým se zavíní a toto víno vylejeme. Následné nalévání vína do karafy provádějí zkušení sommeliéři za světla svíčky, aby viděli, zda již nehrozí nalití sedimentu. Navíc je takový postup efektní a pokud jej při servírování uplatníte, jistě získáte obdiv přítomných.

Dekantace starších vín v bodech:

  • Starší vína se dekantaují za účelem odstranění přiozeného sedimentu před vlastním servírováním.
  • Ideálně lahev minimálně 24 hodin před servírováním postavte, aby se sediment měl čas usadit na dně.
  • Víno potom pomalu přelévejte po stranách do dekantační nádoby.
  • Hrdlo lahve si sommeliéři často podsvěcují svíčkou, aby mohli kontrolovat čistotu dekantovaného vína.
  • Po dekantaci můžete ihned konzumovat.
   

Dekantace mladších vín v bodech:

  • Dekantace prospěje také mladým červeným vínům, která se potřebují provzdušnit, tzv. „se nadechnout“.
  • Při dekantaci mladých vín můžete víno nalévat do nádoby z větší výšky nebo proudem, který se rozstřikuje v nádobě, což maximálně podpoří provzdušnění.
  • Dále provzdušňujte víno kroužením v dekantační láhvi.
  • Nakonec jej nechte alespoň hodinu před servírováním klidně stát.
  • Odměnou vám bude krásně otevřené víno s komplexním projevem aroma a chutí.





Doba dekantace

Pokud plánujeme otevření láhve se starším vínem s časovým předstihem, je vhodné v archivu položenou láhev na den až dva postavit. To se netýká bílých vín s vinným kamenem, krystaly se usazují poměrně rychle. Další možností je dekantace z dekantačního košíčku, kdy je láhev uložena v takřka horizontální poloze. Manipulace s lahví musí být vždy velmi opatrná.
Druhým důvodem dekantace je provzdušnění vína, aby se nadechlo, zharmonizovalo. Vzduch a v něm přítomný kyslík otevírá ve víně aromatické látky, o které bychom jinak při degustaci byli ochuzeni. Zkušení vinaři, kteří prodávající starší vína, obvykle zákazníkovi řeknou, jak dlouho se má víno v karafě provzdušnit.

I když dekantace je určitým vinařským obřadem, někdy přece jen poněkud spěcháme. Abychom dosáhli stejného efektu provzdušnění, je možné zakoupit ke karafám zařízení, které víno při nalévání provzdušňuje rychleji (někdy je nazýváno aerátor). Jinak je nutné víno po nalití do karafy nechat určitou dobu odstát.

Dekantace vín není v žádném případě jen divadlem pro hosty, s nimiž budeme víno přechutnávat. Je logickým krokem, který by neměl opomíjet žádný hostitel, který chce své přátele potěšit lahvově zralým vínem, jež vyžaduje poněkud náročnější servis. Na závěr je vhodné zdůraznit, že sedlina ve starším víně není tedy v žádném případě vadou, ale ukazuje na kvalitní víno, které leželo delší dobu v archivu.

Kdo popíjí vína mladá, ten se obvykle problematikou dekantace zabývat nemusí. Ovšem kdo si čas od času pochutnává na vínech starších, ten se dekantaci vín prostě nevyhne.