Jedno kokoloko, prosím!
Jedno Kokoloko, prosím!
22. 7. 2018, Znojmo
Jeden díl suchého sektu podle oka, jeden díl sladkého muškátu podle oka a hrst ledových kostek. Jen tak, klidně z nemytých rukou. Ochutnám Kokoloko.
Vytrvalý déšť, na který jindy na Znojemsku čekáme, se spustil přímo uprostřed dlouho plánované gardenparty. Nevšimla jsem si, že by někdo kvůli tomu odešel dřív. Naopak, z houfu tísnícího se pod provizorním přístřeškem si odnáším spoustu postřehů k aktuálnímu tématu vinných drinků.
Takhle, co se vína týká, jsem velmi konzervativní a úvodní odstavec je pouze popisem reálných událostí, od nichž se decentně distancuji :). Jinak, drink Kokoloko, byť spontánně vytvořený v reakci na nedostatečně vychlazený sekt a nadhozené téma vinných nápojů, chutná překvapivě dobře. Jeho skladba totiž vtipně kopíruje funkční model – víno, sladké aditivum nejlépe typu sirup a bublinky. Nad skleničkami moravského vína vzpomínáme s promoklými kolegy a kamarády, kde ve světě nám nalili ty pro našince nejkurióznější kombinace nápojů, v nichž figuruje víno. Jednoznačně vedou Rumuni, Bulhaři a Turci, kteří na barech svých turistických hotelů neváhají smíchat víno opravdu se vším. Možná už je to součást kultury, obhajuji je v duchu při vzpomínce na své vlastní první setkání s koktejlem Mimosa. Na opulentní brunch do luxuního hotelu St. Regis na kalifornském pobřeží mne kdysi protáhla kamarádka hosteska: „Ty neznáš Mimosu, to musíš ochutnat, to je táááák dobrý, všichni to milujou!“, (cituji v češtině, protože její peruánský dialekt je bohužel nezachytitelný). Džus se šampaňským, proč proboha? Říkala jsem si tenkrát a svým způsobem si to říkám s vinnými nápoji dodnes. Nicméně, Mimosa opravdu je typický a velmi oblíbený americký koktejlový nápoj. Ještě o pár let dříve: červené s kolou. Kdo z nás to za studentských let nepil? Červené víno s kolou, servírované v poměru 1:1, pokud možno na ledu a dnes možná s dílem limetky. Tento drink prý pochází ze Španělska z počátku 70 let. Široce rozšířen je právě ve střední a východní Evropě. Nikoho asi nepřekvapí, že u jeho vzniku stála potřeba zamaskovat (a prodat) v nápoji vtíravé chuti ne příliš kvalitní červené víno. A vinný drink celosvětově známý jako Kalimotxo byl na světě! Přestože je někdy škodolibě označován jako Sangria pro chudé, na internetu najdete pár neuvěřitelných článků a videí, kde čínští studenti z těch nejbohatších rodin míchají pravou Coca-colu s těmi nejdražšími a nejlepšími červenými víny. To nemluvím o moravské variantě zvané Černá sjezdovka, kterou si matně vybavuji ze svých studentských let já. Do červeného s kolou přišel ještě panák rumu. Proč se to jmenuje Černá sjezdovka, asi nemusím vysvětlovat. Když už jsem zmínila Sangrii, která mi z nepodloženého důvodu dává mezi vinnými drinky největší smysl, pojďme se podívat ještě na tento známý koktejl. Sangria si odbyla svůj debut na světovém veletrhu v New Yorku v roce 1964. Původně se vyráběla z vín Rioja španělské odrůdy Tempranillo, což je výrazně ovocité víno s lehkými taniny. Z moravských vín lze na výrobu Sangrii doporučit vína odrůdy Frankovka případně Merlot, tak jak jej u nás z francouzských hroznů vyrábí Jirka Hort nebo LAHOFER. Vyrobit pravou Sangrii pro dokonalou party vyžaduje dost trpělivosti a organizačního talentu. Naštěstí existují i zjednodušené recepty, které lehce vykouzlíte doma i za přítomnosti hostů: Sangria Instant Potřebujete: lahev (klidně levného) červeného vína, šálek červeného grapefruitového džusu, ¼ šálku limetkové šťávy a ¼ šálku cukru. Postup: smíchejte víno, grapefruitový džus a cukr, dobře promíchejte. Nalijte do sklenice naplněné ledem. Přelijte limetkovou šťávou a ozdobte kouskem ovoce. Výborně funguje plátek pomeranče, hrozny nebo meloun. Pokud nevypijete hned, vydrží vám v lednici až týden! Den po gardenparty z úvodu ještě pořád prší. Aspoň mám čas na psaní. Na ČT24 mi k tomu běží repríza ekonomického pořadu prezentující Českou republiku jako evropskou velmoc e-shopů. V týdnu jsem ho sladce zaspala. Vtipnou hlášku o tom, že u nás milujeme e-shopy, ale pořád se nám nechce platit, si ovšem vybavuji. Upřímně, všechny drinky z tohoto postu hravě vyrobíte z vína, které vám překáží v lednici. Ze sektu, který se nevypil na Silvestra nebo z červeného, které máte v archivu v sekci na svařák. Koho ale téma vinných drinků nadchlo, nebo zastihlo právě v přípravách na pořádnou letní party, odkazuji na náš e-shop, kde tímto dávám do prodeje kolekci Vinné drinky. Výrazně vám ulehčí práci! Stále den po gardenparty. Otevírám Poznámkový blok na svém chytrém telefonu, který mi včera v noci přes mé chabé protesty nainstalovali přátelé, abych si mohla psát poznámky. Na co, když mám doma nejméně čtyři krásné poloprázdné papírové bloky na blogovací poznámky, přece!? Záznam první: Kokoloko. Jasně, s úspěchem zpracováno. Jsem vůbec nepotřebovala připomínat. Záznam druhý: Vláďovo čaro… to jsme taky pili?! |
Mimosa je americký koktejlový nápoj. Tvoří se smícháním jednoho podílu šampaňského (či jiného sektu) a jednoho podílu důkladně vychlazeného pomerančového džusu. Tradičně se servíruje ve sklenici určené pro šampaňské k pokrmům označovaným jako brunch. Podobný koktejl je Buck´s Fizz, ve kterém se mísí dva podíly šampaňského a jeden pomerančového džusu. zdroj: Wikipedia |
text : Petra Pokorná, Vinotrh.cz