Je obecně známo, že červené víno potřebuje delší čas na výrobu, na zrání i na servis. Dokonce existuje i správný čas, kdy červené víno pít. V zimních měsících a ve večerních hodinách, kdy nejvíce oceníte jeho hřejivý a uklidňující efekt. Červené víno navíc skvěle působí jako antioxidant, má silné protizánětlivé účinky a obsahuje flavonidy prospěšné pro náš mozek, srdce i cévy.
Každou zimu pro vás sestavujeme aktuální výběr zajímavých červených vín ze sklepů vinařů Znojemské podoblasti. Tento výběr platí od ledna 2025. V kolekci najdete Zweigeltrebe 2020 z vinařství LAHOFER, Cabernet Sauvignon 2018 ve výběru z hroznů z Modrého sklepa, krásnou kounickou Frankovku 2021 z vinařství OULEHLA, Svatovavřinecké 2019 od Špalků, „kulatý“ Pinot Noir ze Znovínu Znojmo a omamný Merlot z francouzských hroznů od Jiřího Horta. Červené víno konzumujte v pokojové teplotě. Pokud můžete, otevřete lahev hodinu předem nebo víno rovnou dekantujte.
Proč vlastně červená vína dekantujeme?
Primárně dekantujeme zejména starší ročníky červených vín, kde se tvoří přirozený sediment. Zde je účelem dekantace odstranit tento sediment z vína před vlastním servírováním. Ideálně lahev minimálně 24 hodin před servírováním postavte, aby se sediment měl čas usadit na dně. Víno potom pomalu přelévejte po stranách do dekantační nádoby. Hrdlo lahve si sommeliéři často podsvěcují svíčkou, aby mohli kontrolovat čistotu dekantovaného vína.
Dekantace prospěje také mladým červeným vínům, která se potřebují provzdušnit, tzv. „se nadechnout“. Při dekantaci mladých vín můžete víno nalévat do nádoby z větší výšky nebo proudem, který se rozstřikuje v nádobě, což maximálně podpoří provzdušnění. Dále provzdušňujte víno kroužením v dekantační lahvi, a nakonec jej nechce alespoň hodinu před servírován klidně stát. Odměnou vám bude krásně otevřené víno s komplexním projevem aroma a chutí.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Nabídka vín |
---|---|
Hmotnost: | 6 kg |
Vinařská oblast: | - |
Obsahuje oxid siřičitý: | Ne |