Vinařství LAHOFER
Mladé, moderní vinařství inspirované tradičními vinařskými postupy s využitím novodobých výrobních technologií. Jako jeden z největších pěstitelů vinné révy v ČR vyrábí víno výhradně z vlastní suroviny ze Znojemské vinařské podoblasti. Držitel titulu Vinařství roku 2020 a 2021 v kategorii Velké vinařství.
Od píky až k Vinařství roku
Vznik společnosti se datuje do roku 2003, kdy je založena První znojemská vinařská a.s., která v roce 2006 zřizuje nový výrobní závod v Dobšicích a své pojmenování mění na Vinařství LAHOFER. Název nese inspiraci ve jménu a svědomité a precizní práci slavného rodáka z Dobšic, uměleckého řezbáře Johanna Lahofera, jenž na přelomu 18. a 19. st. pro premonstráty z Louckého kláštera ve Znojmě zhotovil velkolepou knihovnu. Tu lze v současnosti obdivovat v Památníku národního písemnictví v pražském strahovském klášteře.
430 hektarů vlastních vinic, produkce 800 000 lahví přívlastkových vín ročně, moderní výrobní zařízení a postupy, vstřícné jednání, jasné obchodní podmínky a spolehlivá distribuce. I tak by mohla vypadat stručná vizitka Vinařství LAHOFER dnešních dnů.
Vinařství se v průběhu své existence neustále rozvíjí a rozšiřuje své aktivity. Svou dosavadní cestu a správně zvolený směr dokládá vítězství v prestižní soutěži Vinařství roku 2020 v kategorii velké vinařství, které obhájilo i následující rok 2021.
Na vlně kulturních zážitků
Otevření nového sídla Vinařství LAHOFER na půl cesty mezi Dobšicemi a sousedními Suchohrdly na začátku léta roku 2020 se stává dalším milníkem v historii společnosti. Výjimečná stavba pocházející z pera architektonického studia Chybík+Krištof je citlivě zasazena do mírného svahu viniční tratě U Hájku a dokonale splývá se svým okolím. Celý objekt v sobě spojuje nejen výrobní a administrativní funkci, ale přidává i význam kulturní a společenský. Stoupající betonové zastřešení návštěvnické a kancelářské části evokuje tvar vlny a slouží jako amfiteátr, který nabízí možnost pořádání nejrůznějších akcí (koncerty, divadelní představení, projekce), nebo se může stát místem pro setkávání a události všeho druhu. Amfiteátr vás dovede dále na pochozí střechu sloužící jako velkorysá terasa s vyhlídkou do přilehlých vinic a širokého okolí. Vnitřní prostor určený návštěvníkům vinařství se jmenuje LAHOtéka. Kombinuje prodejnu vín, wine bar a kavárnu. Jednoduše místo pro posezení nad skleničkou vína.
Vína z vlastních vinic
Základem kvalitních přívlastkových vín jsou v prvé řadě zdravé hrozny, a to takové, které v LAHOFERu znají nejlépe – z vlastních vinohradů a výhradně ze Znojemska. Réva je obhospodařována šetrným systémem integrované produkce, vinařství klade důraz na perfektně ošetřený mošt a důslednou celoroční práci ve sklepě. Jeho filozofií je vyrábět šťavnatá vína s vyšším obsahem kyselin, současně však vyvážená a harmonicky sladěná s přírodním zbytkovým cukrem. Důležitým aspektem také je, aby si zachovala typickou odrůdovost, aromatiku a celkovou čistotu. Víno vzniká nejen v procesu řízeného kvašení v nerezových tancích, nově jsou využívány i dřevěné sudy, betonové tanky a kvevri nádoby. Vinařství LAHOFER vyrábí pouze přívlastková vína a to v pěti základních řadách. Nabídka je široká, zákazník tu najde prakticky všechny hlavní středoevropské odrůdy. Vybrat by si měl skutečně každý. Vína z LAHOFERu pravidelně oceňují odborné komise na velkých domácích i mezinárodních soutěžích a přehlídkách vín.