Viniční trať U tří dubů
Vinice a sady v lokalitě U tří dubů, v katastru vinařské obce Stošíkovice na Louce, patří k nejmalebnějším na Znojemsku. Více než 20 let se o jejich krásu a prosperitu stará pan Kahoun s rodinou. Nejprve jako firma AGRO Stošíkovice, později svůj podnik přejmenovali na Farmu U tří dubů. Hrozny z vinice U tří dubů jsou známé svou mimořádnou kvalitou. Není divu, že Kahounovi neodolali a vlastní, skvěle opečovávanou surovinu začali před pár lety sami zpracovávat. A zdá se, že se jim daří. „Progres v úrovni vín z Farmy U tří dubů je za poslední tři, čtyři roky, co je sleduji, opravu veliký. Mezi jejich víny je z čeho vybírat,“ hodnotí kvalitu Kahounovic vín známý sommelier František Koudela, předseda spolku VOC Znojmo.
Pojďte se s námi dozvědět více o jedinečné lokalitě v okolí dubů, jejich stáří je odhadováno na 80 až 130 let. Je jich o něco více než tři, ale lidé je historicky označili jako "U tří dubů" možná právě pro zdůraznění přirozené mystiky toho místa.
O rozhovor jsem požádala Michaela Kahouna, syna Ing. Libora Kahouna, zakladatele společnosti.
Přiblížíte nám začátky hospodaření v lokalitě U tří dubů?
V prvních letech po roce 1998, kdy jsme koupili stávající porosty od družstva, jsme postupně vinice jenom likvidovali, a to z důvodu chybějících hlav, velmi širokých sponů a drátěnek ve špatném stavu. První tři roky jsme vysazovali jenom sady. První vinice s odrůdami Ryzlink rýnský a Rulandské šedé, jsme vysadili právě na svahu pod duby, protože jsme nenašli ovocný druh, který by se na tak svažitém kopci dal pěstovat a bezpečně sklízet. Tyto jižní svahy se siluetou dubů zná většina lidí z pohledu při cestě mezi Lechovicemi a Znojmem.
Následovaly výsadby Sauvignonu, Tramínu a Rulandského modrého. Odezva na naši surovinu byla taková, že jsme ve výsadbách pokračovali a pokračujeme vlastně až do dnes.
Počítám tedy dobře, že nejstarší vinice má něco málo přes dvacet let?
Ano, naší nejstarší vinicí je Ryzlink rýnský, který má 22 let. Dále vinice s odrůdami Rulandské šedé, Sauvignon, Tramín červený, Zweigeltrebe a Rulandské modré, ty mají 19 až 20 let. Ostatní výsadby jsou mladší. Věříme, že víno se dělá ve vinici a špičkové víno z mladé vinice neuděláte. Proto se k vinohradu chováme tak, aby tam zůstal napořád nebo nejlépe co nejdéle.
Aktuálně ve starých výsadbách po 15 roku provádíme omlazování keřů zapěstováním nových kmínků. Nový kmínek se zapěstuje z mladého výhonu z paty starého kmínku, který bychom normálně odstranili při čištění kmínků a následující rok starý kmínek odřízneme. Během dvaceni let řezání vinohradu vznikne na hlavě mnoho řezných ran, pod kterými nemůže proudit míza a zároveň můžou sloužit jako vstupní brána pro různé dřevokazné houby. Omlazením keře si zachováme kvalitní kořenový systém sahající i několik metrů hluboko, získáme mladé dřevo bez řezných ran a tím výrazně zlepšíme vitalitu vinice.
Pečujete o vinice v nějakém speciálním režimu?
Vinice obhospodařujeme v systému nadstavbové integrované ochrany, tzn. s omezením aplikací chemických látek. Meziřadí jsou oseta střídavě směsí jetelotrav a směsí pro zelené hnojení.
Potýká se vinice U tří dubů s problémy, jako je např. mrazová kotlina nebo vysoká zvěř apod.?
Vzhledem k tomu, že máme dostatek vhodných pozemků, tak s mrazy problém nemáme. Vysazujeme pouze na prověřených pozemcích. Na ostatních se vysazují sady, nebo se ponechávají na louky s výsadbou solitérních stromů.
Blíží se čas vinobraní, jakou technologii sběru upřednostňujete?
Většinou sklízíme zhruba 50% ručně a 50% kombajnem. Záleží na domluvě s odběratelem. Obecně větší odběratelé preferují kombajnovou sklizeň, protože můžou mít v 8 ráno plný lis studených hroznů přímo z vinohradu. Před sklizní kombajnem se vždy několik dní předem projde vinice a provede negativní výběr – vystřihají se vývojově zaostávající hrozny a hrozny napadené chorobami. Menší vinaři naopak preferují ruční sklizeň, nebo odebírají rovnou odkalený mošt.
Hrozny z vaší mimořádné vinice vyhledává množství znojemských vinařů. Můžete jmenovat ty nejznámější?
Dlouhodobě patří k našim nejdůležitějším odběratelům Znovín Znojmo, VINO HORT, Vinřaství Halkoci, Partilia, Vinařství Nešetřil, Nápravovi a další
Jakým odrůdám se zde nejvíce daří?
Naším cílem je každoročně vypěstovat co nejkvalitnější hrozny, jak daný ročník dovolí. Máme 30 celoročních zaměstnanců v sadech a vinicích a můžeme si tak dovolit dělat různé nadstandartní úkony (podlom, redukce květenství, redukce hroznů, půlení hroznů, promyšlené odlistění, negativní výběry atp.). Rýňák a šeďák těží z nejlepší polohy našeho vinohradu, na Sauvignon jsme vypilovali technologii zelených prací pro podržení „zeleného charakteru“ ve zralých hroznech. Díky redukcím dosahujeme nadstandartních cukernatostí u odrůd, které mají s cukernatostí problémy. Každá odrůda má svá pěstitelská specifika a zelené práce se u každé odrůdy a v daném ročníku řeší samostatně.
Znamená to, že vinice stále obnovujete?
V současné době plánujeme či uskutečňujeme jen menší výsadby pro vlastní potřebu. Letos jsme vysázeli pár řádků Vlašáku, loni Cabernet Sauvignon a Merlot a příští rok plánujeme vysadit Chardonnay, Donau Riesling a Sangiovese .
V čem vy osobně vidíte specifičnost viniční tratě U tří dubů?
Hluboké šterkopísčité půdy zde podporující ovocný a aromatický profil pěstovaných odrůd. Kombinace rovinatých a různě svažitých pozemků pak umožňuje velmi dobré proudění vzduchu. Všechny plochy jsou velmi dobře osluněné.
Výjimečné je umístění jednotlivých vinic mezi parcelami sadů v členitém terénu obklopeném takřka po celém obvodě akátovými lesy. Celý areál je velmi kompaktní a snažíme se ho udržovat nejenom jako produkční, ale vnímáme ho jako krásný kus přírody.
Z produkce Farmy u tří dubů ochutnejte tento vydařený Sauvignon 2022, oceněný Zlatou medailí ze soutěže Král vín 2023, případně doporučujeme kolekci šesti vín U tří dubů, do které jsme vybrali vína ze známých znojemských vinařství, vyrobená výhradně z hroznů z viniční trati U tří dubů.
Znojmo, srpen 2023
Text: Petra Pokorná
Foto: archív Vinotrh.cz + archív Farma U tří dubů