Jaká jsou rosé ročníku 2023 od Jiřího Horta?
Každoročně na první jarní den představuje vinař Jiří Hort svá růžová vína aktuálního ročníku. Letos jde o rosé ze sklizně ročníku 2023 a do nabídky přicházejí hned tři: cuvée Francesca, Merlot rosé a cuvée Pinot rosé. Zajímá vás, jak hodnotí nová rosé sám Jiří Hort, nejznámější producent růžových vín ze Znojmska a zakladatel soutěže Jarovín rosé?
JH: Jde o cuvée složené z odrůd Zweigeltrebe, André a Frankovka. Díky André má v barvě profialovělé odlesky, čímž je nádherné na pohled. André se objevilo v cuvée proto, že vinice odrůdy Frankovky na vinicích na Znojemsku se postupně snižují. Vůně je jako každoročně třešňová, s jogurtovým nádechem a letos díky vyzrálosti hroznů více kompotová. Bude se hodně líbit. Z našich rosé je Francesca na jaro nejvíce připravená.
JH: Tohle je naše stálice. Velmi povedené rosé pro všechny, kteří mají rádi v chuti vína maliny, ostružiny a černý rybíz. Je to pevné a dobře strukturované rosé na delší čas. Poloha vinice v národní přírodní rezervaci, dělá už od začátku víno výjimečným. Každoročně patří mezi nejlepší růžová vína u nás. To prostě musíte mít rádi. Považuji ho za etalon rosé. I přesto počítám s tím, že v létě vezmete kousky ledu a ovoce a uděláte si z něj letní drink. Jeho hustota a síla je taková, že i když ho zředíte, neztratí nic ze svého kouzla.
JH: Jedná se o cuvée, které dělám v ročnících, kdy se urodí méně odrůdy Pinot Meunier. Letos to však bylo úplně jinak. Velmi redukovaná vinice na Pinot Noir nám přezrála až na 26 stupňů NM a už se nedala sklidit pro rosé. Tak jsme udělali toto cuvée odrůd Pinot Noir a Pinot Meunier. Za mě je potřeba počkat až do září, tam teprve toto víno začne fungovat. Naše Pinoty jsou toho živým důkazem, že jejich síla je v delším zrání. Pak se Vám otevře chuť drobných lesních jahod s příjemně šťavnatou kyselinou a budete velmi překvapeni.
„Doporučuji vám porovnat si rosé mezi ročníky 2023 a 2022, abyste viděli, že už dávno neplatí, že rosé je pouze na léto,“ dodává na závěr Jiří Hort a vysvětluje: „Tam kde je vysoký extrakt či dobrý poměr alkoholu, cukru a kyselin, je vždy šance pro delší život. To platí i pro rosé.“