Burgundské víno vs. burgundské odrůdy hroznů
Pojďme si vysvětlit rozdíl mezi pojmy burgundské víno a víno z burgundské odrůdy.
Do skupiny tzv. burgundských odrůd hroznů u nás patří:
- Bílé burgundské odrůdy: Rulandské bílé, Rulandské šedé a Chardonnay
- Modré burgundské odrůdy: Rulandské modré
Celá skupina pochází z Burgundska, Francie, a je bohatě rozšířena po celém světě pod mezinárodním názvem skupiny Pinot (Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir). V České republice je pro skupinu dlouhodobě používán název Rulandské, který odkazuje na postavu Johanna Segera Rulanda ze Speyeru, který se zasloužil o rozšíření odrůdy Rulandské šedé v Německu. Mezinárodní název skupiny „Pinot“ vychází z francouzského slova „pin“, v překladu „pinie, borovice“. Hrozen odrůd této skupiny je totiž poměrně malý a velmi kompaktní, svým vzhledem připomíná šišku pinie. Na etiketě vín burgundských odrůd je povoleno uvádět odrůdy Rulandské i název Pinot.
Pozor! Pokud jste ve víně začátečníci, vždy se ujistěte, zda se mluví o vínech burgundských odrůd, které v České republice běžně pěstujeme a vyrábíme (viz výše)nebo zda se hovoří o burgundských vínech ve smyslu vín vyrobených ve francouzské vinařské oblasti Burgundsko, která se k nám dovážejí!
Na skok do Burgundska Burgundsko se řadí mezi významné francouzské vinařské oblasti. Na rozdíl třeba od Bordeaux, Champagne či Alsaska zde nejsou vína ale natolik vyhraněná. Produkuje se zde zhruba tři čtvrtiny červených burgundských vín, zbytek připadá pak hlavně na vína bílá. Například Chablis, které je zaměřeno takřka výhradně na bílá vína. Oblast Burgundska se rozprostírá od Champagne až po Rhónu, jihovýchodně od Paříže. Na rozdíl od Bordeaux není výroba vína tolik koncentrovaná. Je to důsledek francouzské revoluce, kdy byly novým režimem vinice zkonfiskovány církvi a aristokracii a děleny na menší výměry. |
V Burgundsku najdeme devět distriktů od nejmenšího Hautes-Cótes de Beaune až po největší Beaujolais, které má takřka stokrát větší rozlohu. Ne všechna vinařství produkují požadovaná špičková francouzská vína. Za velmi kvalitní distrikt je možné považovat Cóte de Nuits, který má slušný podíl vín Grand Crus.
V distriktu Chablis se pěstují takřka výhradně bílé odrůdy a vlajkovou lodí je zde odrůda Chardonay. Ta nejlepší vína zrají v nových dubových sudech. To pravé Chablis je suché, nazelenalé barvy, intenzivní hroznové chuti.
Nejznámější oblastí Burgundska je bezesporu Beaujolais, které je populární produkcí červených vín z odrůdy Gamay. Ta dává lehčí, svěží vína fialové barvy. Snad každý, kdo se jen trochu zajímá o vína, slyšel o Beaujolais Nouveau (Beaujolais Primeur). Jedná se o mladé víno, kterému se dostalo neskutečné marketingové popularity. Největší popularitu získalo od 80. let minulého století. Zájemci čekají na hodinu, kdy bude možné poprvé otevřít láhev tohoto vína. Stane se tak vždy o půlnoci třetího listopadového čtvrtka. Nejprve se tedy tohoto vína mohou napít v Tichomoří.
Literatura uvádí, že polovina vinařské produkce Beaujolais připadá právě na Beaujolais Nouveau. Burgundští vinaři umí vyrobit skvělá, vysoce kvalitní vína, i když tuto oblast hlavně zviditelnilo mladé víno.
Výhoda pro vinaře je jasná, velmi brzy získají za prodej tohoto vína finance, zatímco kdyby vína zrála několik let, museli by prostě na odměnu za svoji práci dlouho čekat. Česká republika se inspirovala tímto vínem a tak máme svoje mladé Svatomartinské, které také získává stále větší oblibu.