Muškátové víno
Vín, které se řadí do kategorie "muškátových", je celá řada. V našich zeměpisných šířkách je nejrozšířenější typickou muškátovou odrůdou Muškát moravský, pak ještě Irsai Oliver, Muškát žlutý a Muškát Ottonel.
Je možné konstatovat, že muškátové odrůdy mají méně kyselin a obvykle se nedoporučují k dlouhodobější archivaci.
V některých případech je mezi muškátové odrůdy řazen i odrůda Müller Thurgau díky svoji muškátové vůni s ovocnými odstíny. Patří mezi nejpěstovanější odrůdy v tuzemsku. Byla vyšlechtěna v roce 1882 prof. Hermannem Müllerem ve švýcarském kantonu Thurgau (kříženec Ryzlinku rýnského a Madlenky královské). Poměrně známá je maďarská odrůda Bianca, která se u nás pěstuje je výjimečně, spíše pro přímý konzum hroznů. Muškátových odrůd je ve světě celá řada. Například Muscat d´Alexandrie je významnou jihoafrickou odrůdou pěstovanou i ve Francii. Vína této odrůdy se na našem trhu objevují spíše výjimečně.
Je možné konstatovat, že muškátové odrůdy mají méně kyselin a obvykle se nedoporučují k dlouhodobější archivaci.
Muškát žlutý
Tato odrůda je mnohými považována za nejušlechtilejší ze všech muškátových odrůd. Je vhodná do teplejších oblastí, kde dává výrazně muškátová kořenitá vína s příjemným zbytkovým cukrem. V Česku se pěstuje velmi vzácně, podstatně větší rozšíření má v sousedním Slovensku, kde se pěstuje hlavně v tokajské oblasti a slouží k přípravě tokajských vín.Muškát Ottonel
Tato moštová i stolní odrůda révy vinné pochází z Francie, byla uvedena v polovině 19. století. Nejprve se rozšířila po Alsasku, později i v dalších evropských státech. Jejímu většímu rozšíření brání náročné pěstování. Poskytuje plná a harmonická vína, zvláště mají-li odpovídající obsah kyselin. V případě přezrání mohou být vína až fádní.Irsai Oliver
Jedná se o poměrně mladou odrůdu, která byla vyšlechtěna v roce 1930 v Maďarsku Pálem Kocsisem křížením Bratislavského bílého a Čabaňské perly. Víno je světle žluté s kořenitě muškátovou vůní, mívá obvykle méně kyselin, nemívá mohutnost jiných odrůd. Pokud má přece jen více kyselin, je možné je kratší dobu archivovat, čímž vynikne muškátová vůně. Určitým rizikem je pak možnost hořknutí. Odrůda je oblíbená jako "burčáková", využívá se i jako stolní hrozen.Muškát moravský
Jedná se o nejznámější tuzemskou muškátovou odrůdou, která byla vyšlechtěna v Šlechtitelské stanici vinařské v Polešovicích. Společně s Pálavou patří mezi nejznámější moravská šlechtění, důvodem vyšlechtění byla absence vhodné muškátové odrůdy pro tuzemsko. Šlechtitel V. Křivánek zkřížil Muškát Ottonel s odrůdou Prachtraube a tak vznikl původní název z prvních dvou písmen rodičů - MOPR. Nevýhodou odrůdy je menší množství kyselin, což může v některých případech znamenat fádní vína. Pokud dodá vinohradník dobrou surovinu a vinař ji řádně zpracuje, pak jsou výsledkem výborná vína s muškátovou vůní.V některých případech je mezi muškátové odrůdy řazen i odrůda Müller Thurgau díky svoji muškátové vůni s ovocnými odstíny. Patří mezi nejpěstovanější odrůdy v tuzemsku. Byla vyšlechtěna v roce 1882 prof. Hermannem Müllerem ve švýcarském kantonu Thurgau (kříženec Ryzlinku rýnského a Madlenky královské). Poměrně známá je maďarská odrůda Bianca, která se u nás pěstuje je výjimečně, spíše pro přímý konzum hroznů. Muškátových odrůd je ve světě celá řada. Například Muscat d´Alexandrie je významnou jihoafrickou odrůdou pěstovanou i ve Francii. Vína této odrůdy se na našem trhu objevují spíše výjimečně.