Vína se třídí podle románského (místo původu) či germánského způsobu (podle množství přírodního cukru v moštu). Predikátní vína spadají pod germánský systém.
Co to jsou predikátní vína?
Predikátní vína, čili vína s přívlastkem, jsou vždy jakostní, ověření množství sklizených hroznů a jejich cukernatost provádí Česká zemědělská a potravinářská inspekce. Mohou být kabinetní, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, výběr z cibéb, ledové a slámové. Stupně normovaného moštoměru °NM udávají, kolik kilogramů přírodního cukru je ve 100 litrech moštu při teplotě 15°C.
Rozdělení predikátních vín
V následující tabulce jsme si pro vás připravili rozdělení predikátních vín včetně popisu přívlastku a stupně normovaného moštoměru.
Název přívlastku |
Cukernatost hroznů |
|
Popis přívlastku |
|
Kabinetní vína jsou lehčí, dobře pitelná, obvykle mívají menší množství alkoholu. Až na malé výjimky bývají suchá. |
|
Hrozny pro tato vína se sklízejí v pozdějším termínu, bývají plná, extraktivní. Obvykle jsou suchá či polosuchá, popřípadě i polosladká ve spodní hranici, kdy pak mají menší obsah alkoholu. |
|
V dobrém vinařském roce je možné nechat vyzrát hrozny ještě více, pokud to dovoluje jejich zdravotní stav. Vína jsou pak aromatická, plná, extraktivní, obvykle se zbytkovým cukrem. Pokud by byla suchá, měla by vyšší obsah alkoholu, což může u bílých vín způsobovat štiplavost. Některé odrůdy vyzráváním ztrácejí aroma, takže například Sauvignon se doporučuje sklízet v kvalitě pozdní sběr, nikoliv při vyšší cukernatosti. |
|
Platí to, co pro pozdní sběry. Vína bývají obvykle polosladká až sladká, při nižším obsahu cukru ve víně by byl nepříjemný vyšší obsah alkoholu. |
|
Vína se připravují z hroznů, které zrály ve vinici za příznivého roku extrémně dlouho a kuličky hroznů se scvrkly na cibéby (hrozinky). Vína jsou velice extraktivní, vždy sladká. Hrozny pro taková vína uzrají málokdy a jen z některých odrůd. To je důvod vyšších cen, jelikož se jedná o vzácná vína. |
|
Hrozny pro ledové víno se mohou sklízet při teplotách pod -7°C. Do lisování nesmí rozmrznout, voda zůstává v hroznech ve formě krystalů ledu a vylisovaný mošt je sladký a extraktivní. Mošt se zakváší speciálními kvasinkami, výsledné ledové víno je plné, extraktivní, sladké. |
|
Slámové víno je obdobné jako ledové, ale snižování obsahu vody v kuličkách hroznů se děje nikoliv vymražením, ale vysoušením. Hrozny se ukládají na slámu (od toho se odvíjí název vína) nebo se suší v otevřeném prostoru po dobu nejméně tří měsíců. |
|
|
text: Jiří Eisenbruk, 2019 |