Rozdělení vín podle cukernatosti hroznů
Vína se mohou třídit podle germánského systému, kde hraje roli obsah cukru v hroznech a podle románského, kde je kladen důraz na původ hroznů.
V České republice je rozšířenější germánský systém. Hledí se na cukernatost vína (neboli obsah cukru v hroznech). Jednotka cukernatosti se udává ve stupních normalizovaného moštoměru (°NM). Jeden kilogram přírodního cukru v hektolitru hroznového moštu znamená 1°NM, pokud má mošt tedy například 200 g přírodního cukru v litru objemu, má 20°NM.
V České republice je rozšířenější germánský systém. Hledí se na cukernatost vína (neboli obsah cukru v hroznech). Jednotka cukernatosti se udává ve stupních normalizovaného moštoměru (°NM). Jeden kilogram přírodního cukru v hektolitru hroznového moštu znamená 1°NM, pokud má mošt tedy například 200 g přírodního cukru v litru objemu, má 20°NM.
Stolní víno | Hrozny pro toto víno musí pocházet ze států Evropské unie, ale víno může být vyrobeno z libovolných hroznů. Tento druh mívá nejnižší kvalitu. |
Zemské víno | Zemské víno musí být vyrobeno rovněž z tuzemských hroznů, jeho cukernatost musí být nejméně 14°NM. Při tak nízké cukernatosti se musí doslazovat. Některá zemská vína však mohou mít i vysokou cukernatost, ale nejsou zařazena mezi jakostní přívlastková, protože například odrůda hroznů, z nichž je víno vyrobeno, není uvedena v oficiální odrůdové knize. Zemská vína produkují často malí vinaři, kteří nechtějí postupovat byrokratickou zátěž úředního ověření množství a cukernatosti hroznů. Zemské víno tedy v žádném případě nemusí znamenat nižší kvalitu. |
Jakostní víno | Podmínkou je použití tuzemských hroznů moštových odrůd, minimálně 15°NM, bývá uveden název vinařské oblasti, kde byly sklizeny hrozny pro výrobu vína. Produkuje se jako:
|
Jakostní víno s přívlastkem | Jakostní víno s přívlastkem se nikdy nedoslazuje. Vyrábí se z jedné moštové odrůdy, hrozny musí pocházet z jedné vinařské podoblasti. Cukernatost, množství hroznů, odrůda a původ ověřuje SZPI. Podle obsahu cukru může být:
|