Ovocná a netradiční vína
Vínem obvykle rozumíme nápoj vyrobený z révy vinné, který prošel kvašením, a tedy obsahuje alkohol. Ovšem jsou zde i další alkoholické nápoje, u nichž se používá název víno.Patrně nejznámějšími j...
Vínem obvykle rozumíme nápoj vyrobený z révy vinné, který prošel kvašením, a tedy obsahuje alkohol. Ovšem jsou zde i další alkoholické nápoje, u nichž se používá název víno.Patrně nejznámějšími j...
Zvedneme skleničku s vínem a připijeme si. Výsledek nemusí být takový, jaký očekáváme. Buď jsme vybrali víno, které neodpovídá našim představám, nebo má víno nějakou vadu. Proto by měl každý hostitel ...
Vína vyrobená metodou SUR-LIE jsou jednoduše řečeno ta, která ležela a zrála delší dobu „na kvasnicích“. Pravděpodobně jste měli možnost ochutnat burgundská SUR-LIE vína, ale ani na Moravě nejde...
Vín, které se řadí do kategorie "muškátových", je celá řada. V našich zeměpisných šířkách je nejrozšířenější typickou muškátovou odrůdou Muškát moravský, pak ještě Irsai Oliver, Muškát žlutý a Muškát ...
O révě vinné se dá říci, že je velmi citlivou plodinou, která se bez chemické či biologické ochrany prakticky neobejde. Šlechtitelé se snaží připravit odrůdy, které by byly rezistentní k houbovým chor...
Pojďme si vysvětlit rozdíl mezi pojmy burgundské víno a víno z burgundské odrůdy.Do skupiny tzv. burgundských odrůd hroznů u nás patří: Bílé burgundské odrůdy: Rulandské bílé, Ruland...
Co je pro víno charakteristické? Mohli bychom použít mnoho básnických či prozaických obratů, ale v tomto případě stůjme na zemi. Podívejme se spíše na hledisko fyzikální a senzorické. Zde jsou základn...
Vína se třídí podle románského (místo původu) či germánského způsobu (podle množství přírodního cukru v moštu). Predikátní vína spadají pod germánský systém. Co to jsou predikátní...
Buket vínaBuketem se nazývá vůně vína - ta se mění - od hroznů ve vinici přes mladá vína, vyškolená vína až po ta starší, která zrála v archivních vinných sklepech.Hrozny a následně z nich vyrobené ví...
Podle čeho vína dělíme? Víno lze dělit z mnoha hledisek. Nejzákladnější dělení existuje podle: • barvy &...
Každému zatřídění vína do jakostní skupiny přívlastků předchází analytický (chemický) rozbor ve vinařské laboratoři. Ten ukáže hodnoty analytů vína, z nichž nejznámější a nejdůležitější...
Hroznový olej - Vitis vinifera oilVinařské podniky, které zpracovávají velké množství révy vinné, nechtějí nechat nic ležet ladem. Zajímavým výrobkem může být olej z hroznových jader, peciček révy vin...