Vinný kámen
Při dlouhodobějším uložení vína v archivu se u bílých vín objevují na dně krystalky.
Jedná se o vysráženou sůl organické kyseliny vinné, nejběžněji vinan draselný, obecně vinný kámen. Nejedná se však o žádnou vadu vína, nýbrž o známku delšího ležení vína na lahvi.
Když otevřeme láhev, není od věci se podívat na spodní část korkové zátky. I zde se mohou nacházet krystalky této soli a je pak pravděpodobné, že další budou i na dně láhve. Přestože jsou krystalky vinného kamene u vína důkazem šetrného zpracování vína a dalšího zrání na lahvi, není zrovna příjemné, pokud se vám dostanou při degustaci do úst. Krystalky vinného kamene se naštěstí poměrně rychle usazují, případně můžete víno dekantovat.
Foto: Makrosnímek ukazuje vysrážené krystalky vinného kamene na korkové zátce.