Zbytkový cukr ve víně určuje druh vína
Vinař se při výrobě vína může / musí podle svých zkušeností a za pomoci technologií rozhodnout, jak sladké bude výsledné víno. V moderních provozech může řídit teplotu moštu při kvašení, má možnost kvasný proces předčasně zastavit.
Mošt pro výrobu jakostního vína s přívlastkem musí mít minimálně 190 gramů cukru v litru neboli 19 stupňů normalizovaného moštoměru (19°NM), může ho mít i výrazně více. Při kvašení vzniká alkohol a oxid uhličitý.
Pokud se kvasný proces zastaví - ať už samovolně či uměle, zbývá ve víně určité množství cukru. To určuje, jaké víno pak je - suché, polosuché, polosladké či sladké.
Rozdělení vín podle obsahu zbytkového cukru je určeno vinařským zákonem:
Suché víno | Obsahuje maximálně 4 gramy cukru, za určitých podmínek však i 9 gramů cukru v litru vína. |
Polosuché víno | Má maximálně 12 gramů cukru, za specifických podmínek pak maximálně 18 gramů cukru v litru vína. |
Polosladké víno | Může mít maximálně 45 gramů cukru v litru vína. |
Sladké víno | Obsahuje nad 45 gramů cukru v litru vína. |
Jiná je situace u sektů. Ty se podle obsahu zbytkového cukru dělí dokonce do sedmi kategorií. Vzhledem k přítomnosti oxidu uhličitého (bublinek) se sekt zdá být sušší, než skutečně je.
Rozdělení sektů podle obsahu zbytkového cukru:
Brut Nature | do 3 gramů cukru v litru (sekt je bez dozáže) |
Extra Brut | do 6 gramů cukru v litru |
Brut | do 12 gramů cukru v litru |
Extra Dry (extra sec) | do 17 gramů cukru v litru |
Dry (sec) | do 32 gramů cukru v litru |
Medium Dry (demi sec) | do 50 gramů cukru v litru |
Sweet | nad 50 gramů cukru v litru |
K tématu doporučuje článek: Jak vnímáme vína podle zbytkového cukru.