VS Maršovice
Vinné sklepy Maršovice založili v roce 1998 švagři Václav
Tropp a Eduard Novotný. Společně se snaží pěstovat víno podle tradičních postupů s využitím moderních technologií. Hlavním cílem rodinného vinařství je navázat na dlouholetou tradici pěstování vinné révy v obci. V současné době firma obhospodařuje 35 hektarů vinohradů.
Tajemství plných červených a bílých aromatických vín
Roční produkce vína činí přibližně 120 000 litrů. Vinice tohoto vinařství se nacházejí na samém okraji Znojemské vinařské podoblasti, která je centrem tradice moravského vinařství. Terroir místních vinic vytváří členité svazky brněnského masívu, který tvoří hlubinné vyvřeliny skupiny žuly. Půda je složena z jílovitých spraší a díky svému originálnímu mikroklimatu se zde skvěle daří plným červeným vínům a také vínům bílým, které vynikají výraznou vůní ovocného a květnantého typu a jemnou kyselinkou v chuti.
Charakteristika vinařství
Na vlastních vinicích pěstují širokou škálu odrůd, zejména Sauvignon, Ryzlink rýnský, Veltlínské červené rané, Chardonnay, Muškát moravský, Tramín červený, Müller Thurgau, Rulandské šedé, Svatovavřinecké, Frankovka, Rulandské modré, Zweigeltrebe nebo také Cabernet Sauvignon. Všechny vinohrady a způsob jejich ošetřování splňují přísné podmínky integrované produkce, která si klade za cíl pěstovat hrozny šetrně k životnímu prostředí. Červené hrozny jsou zpracovány v automatických nerezových vinifikátorech s řízeným kvašením a následně lisovány ve vakuovém pneumatickém lisu bez přístupu vzduchu. Bílé hrozny se rovněž takto lisují a odkalený mošt kvasí v nerezových nádobách s regulací teploty kvašení, aby nedocházelo k úniku aromatických složek vína. Následně je víno čířeno přírodními látkami. Lahvovaná vína jsou plněna do skleněných lahví a uzavírána kvalitní korkovou zátkou.