Červené víno

Červené víno se vyrábí z modrých hroznů modrých odrůd révy vinné. Mezi takové typicky patří červená vína z Moravy jako je například skvělé Svatovavřinecké, Frankovka, Rulandské modré, Modrý Portugal, Dornfelder, Cabernet Moravia, Merlot nebo Zweigeltrebe. Přestože v klimatických podmínkách naší republiky nedozrávají modré hrozny způsobem známým z jižních zemí, neznamená to, že naše červená vína nejsou kvalitní. Mají svůj vlastní osobitý charakter a najdete mezi nimi vína, která snesou nejpřísnější hodnocení. Kvalitní a výběrová červená vína hledejte na Vinotrh.cz pod označením VOC. 

Stránka 1 z 1 - 11 položek celkem
Svatovavřinecké - Volné pole 2020 m.z.v. - 0,187l  LAHOFER
29 Kč

2020 | moravské zemské | suché

LAH.0348.ML
Svatovavřinecké - Waldberg - 2018 p.s.  LAHOFER
180 Kč

2018 | pozdní sběr | suché

LAH.0295
Svatovavřinecké - Šác 2020 jak.  LAHOFER
119 Kč

2020 | jakostní | suché

LAH.0383
LAHOFER sladký červený  LAHOFER
220 Kč

2020 | sladké

LAH.0382
Svatovavřinecké  Znovín Znojmo
110 Kč

2018 | jakostní | suché

ZNO.0337
Svatovavřinecké - Pozdravy z NP Podyjí
215 Kč

2023 | pozdní sběr | suché

KOR.0188
Svatovavřinecké - 2021 m.z.v. WAVE Kvevri  LAHOFER
490 Kč

2021 | naturální víno | suché

LAH.0409
Svatovavřinecké
180 Kč

2019 | jakostní | suché

SPA.0163
Svatovavřinecké
345 Kč

2021 | pozdní sběr | suché

KOR.0176
St. Laurent A 2012 - Školní statek Mělník
260 Kč

2012 | jakostní | suché

BLA.0003
St. Laurent A - Školní statek Mělník
Poslední lahve
260 Kč

2009 | jakostní

BLA.0001

Výroba červeného vína

Podstatou výroby červených vín (a hlavní odlišností od výroby vín bílých) je kvašení a macerace rmutu před vlastním lisováním. Při maceraci se ze slupek hroznů uvolňují barviva, třísloviny a aromatické látky. Typické je řízené kvašení, při němž se hlídá požadovaná teplota zabezpečující zachování aroma a odrůdového charakteru dané odrůdy. Pro červené víno je velmi důležitý následný proces školení. Velmi výrazně je zde proto znát rukopis sklepmistra. U červených vín je často využíváno zrání v dřevěných sudech, populární jsou nové sudy barrique. Červená vína potřebují obecně delší dobu pro své optimální vyzrání, což platí i o vínech na lahvi. Velmi dobře se tedy hodí k archivaci.

Charakteristika červeného vína

Červená vína servírujeme při teplotě 14 - 16 °C. Často se mluví přímo o servírování v pokojové teplotě.  Lehčí vína s minimem tříslovin můžeme oproti tomu i lehce podchladit. U některých červených vín je nutná před konzumací dekantace. Chuťově bývají červená vína výraznější a silnější než vína bílá. Jsou považována také za skvělý lék na nízký tlak - červené víno je zdravé při přiměřených dávkách. Příznivé zdravotní účinky jsou obecně připisovány látce resveratrol, která je původcem tzv. francouzského paradoxu, který tvrdí, že příčinou nízkého výskytu kardiovaskulárních chorob ve francouzské populaci může být pravidelná konzumace červeného vína. 

nejkomplexnější nabídka vín ze Znojemské vinařské podoblasti
Nejkomplexnější nabídka vín
ze Znojemské vinařské podoblasti
95% vína máme skladem
95% vína máme skladem
nákup už od jedné lahve
více než 800 vín z více než 30 vinařství
Více než 800 vín
z více než 30 vinařství
rychlé a bezpečné dodání
Rychlé a bezpečné dodání
přímo na vaši adresu