Vinařský slovník

Vinařský slovník

V naší nabídce najdete bílá, červená i růžová vína, sekty i likérová vína ze znojemských vinařství. Své víno můžete hledat podle toho,  jaký chcete ročník, obsah cukru, druh přívlastkového vína nebo  odrůdu vína či dokonce podle toho, jaké ocenění vína je pro Vás důležité. Pokud si nevíte rady s výběrem vína například ke konkrétní příležitosti, kontakujte nás, a my vám s výběrem rádi pomůžeme.

Vinný kámen

Vinný kámen

Při dlouhodobějším uložení vína v archivu se u bílých vín objevují na dně krystalky.Jedná se o vysráženou sůl organické kyseliny vinné, nejběžněji vinan draselný, obecně vinný kámen. Nejedná se však o...

Tiché víno

Tiché víno

Když ke sklence s tichým vínem přiložíme ucho, neslyšíme vlastně nic. Tichá vína nešumí, neobsahují oxid (kysličník) uhličitý, který musí mít vína šumivá či perlivá.Ale i tichá vína mají v sobě nepatr...

Sudové víno

Sudové víno

Sudová vína, tak bývají nazývána vína, která nejsou před prodejem plněna do lahví s odpovídající etiketou.Sudovým vínem neboli sudovkou se nazývalo víno, které se volně prodávalo do demižonů, kanistrů...

Mešní víno

Mešní víno

Co je mešní víno? Slangově se názvem mešní vína označují taková, která byla vyrobena bez přídavku cukru.Ovšem podle tuzemských zákonů souhlas s označením za mešní víno dává příslušná církev, obdobná p...

Frizzante

Frizzante

Frizzante pochází z italštiny a česky znamená „jemně perlivé“.V Itálii je Frizzante tradičně přívlastkem vína Prosecco, kde označuje mírně šumivou variantu tohoto druhu vína.V posl...

Dezertní víno

Dezertní víno

Současný vinařský zákon jasně specifikuje aromatizovaná vína a likérová vína, tedy fortifikovaná vína s přídavkem destilátu, ale jasně neříká, co to jsou vína dezertní.Za dezertní vína můžeme považova...

Fortifikovaná vína

Fortifikovaná vína

Fortifikace znamená opevňování. Z hlediska vinařského jde o víno posilněné - proto tento název.V češtině můžeme mluvit o vínech dolihovaných s přídavkem koncentrovaného alkoholu. Fortifikování vín se ...

Zbytkový cukr ve víně určuje druh vína

Zbytkový cukr ve víně určuje druh vína

Vinař se při výrobě vína může / musí podle svých zkušeností a za pomoci technologií rozhodnout, jak sladké bude výsledné víno. V moderních provozech může řídit teplotu moštu při kvašení, má možnost kv...

Rozdělení vín podle cukernatosti hroznů

Rozdělení vín podle cukernatosti hroznů

Vína se mohou třídit podle germánského systému, kde hraje roli obsah cukru v hroznech a podle románského, kde je kladen důraz na původ hroznů.V České republice je rozšířenější germánský systém. Hledí ...

Barikové víno / Barrique víno

Barikové víno / Barrique víno

Co je to barikové nebo barikované víno?Principem výroby je uložení vína, nejčastěji červeného, minimálně po dobu tří měsíců ve speciálních dubových sudech obvykle o objemu 225 litrů, může být i poněku...

Dekantace vína

Dekantace vína

U starších červených vín často vidíme na dně láhve usazeninu z vysrážených barviv a taninu (depot), kterou je nanejvýš vhodné odstranit. Můžeme se setkat také s vinným kamenem. K odstranění kalu a kry...

Autentická vína

Autentická vína

Autentické víno je někdy nazýváno vínem, po kterém nebolí hlava. Obsahuje totiž velmi málo síry, která se obvykle přidává až při lahvování k zajištění stability vína.Vinaři sdružení v České repub...