Červené víno

Červené víno se vyrábí z modrých hroznů modrých odrůd révy vinné. Mezi takové typicky patří červená vína z Moravy jako je například skvělé Svatovavřinecké, Frankovka, Rulandské modré, Modrý Portugal, Dornfelder, Cabernet Moravia, Merlot nebo Zweigeltrebe. Přestože v klimatických podmínkách naší republiky nedozrávají modré hrozny způsobem známým z jižních zemí, neznamená to, že naše červená vína nejsou kvalitní. Mají svůj vlastní osobitý charakter a najdete mezi nimi vína, která snesou nejpřísnější hodnocení. Kvalitní a výběrová červená vína hledejte na Vinotrh.cz pod označením VOC. 

Stránka 1 z 1 - 16 položek celkem
Rulandské modré - Volné pole 2021 v.h.  LAHOFER
220 Kč

2021 | výběr z hroznů | suché

LAH.0469
ROBUS - Rulandské modré  Znovín Znojmo
380 Kč

2019 | výběr z hroznů | suché

ZNO.0372
Rulandské modré - Lampelberg 2023 v.h. WAVE Sweet
290 Kč

2023 | výběr z hroznů | polosladké

LAH.0480
Pinot Noir
V Enotéce
266 Kč

2019 | pozdní sběr | suché

TAO.0167
πnot noir - červené  Znovín Znojmo
195 Kč

2021 | výběr z hroznů | suché

ZNO.0393
Pinot Noir BIO  ŠPALEK
390 Kč

2019 | pozdní sběr | suché

SPA.0150
Pinot Noir  ARTE VINI
315 Kč

2019 | moravské zemské | suché

ART.0078
πnot noir - červené  Znovín Znojmo
195 Kč

2021 | výběr z hroznů | suché

ZNO.0329
Rulandské modré - Lampelberg 2020 p.s.  WALDBERG
200 Kč

2020 | pozdní sběr | suché

WAL.0360
WAL.0395 Rulandské modré Waldberg
220 Kč

2021 | výběr z hroznů | suché

WAL.0395
Pinot Noir II 2022 Dobšice
363 Kč

2023 | moravské zemské | suché

VAJ.0076
Pinot Noir
300 Kč

2022 | moravské zemské | suché

PAR.0056
Rulandské modré - Volné Pole 2021 v.h.  HANZEL
220 Kč

2021 | výběr z hroznů | suché

HAN.0227
Rulandské modré  Víno Plaček
248 Kč

2019 | pozdní sběr | suché

PLA.0108
Rulandské modré AKÁT  Znovín Znojmo
260 Kč

2018 | výběr z hroznů | suché

ZNO.0294
Pinot Noir 2017 ps  REGINA COELI
266 Kč

2017 | pozdní sběr | suché

TAO.0091

Výroba červeného vína

Podstatou výroby červených vín (a hlavní odlišností od výroby vín bílých) je kvašení a macerace rmutu před vlastním lisováním. Při maceraci se ze slupek hroznů uvolňují barviva, třísloviny a aromatické látky. Typické je řízené kvašení, při němž se hlídá požadovaná teplota zabezpečující zachování aroma a odrůdového charakteru dané odrůdy. Pro červené víno je velmi důležitý následný proces školení. Velmi výrazně je zde proto znát rukopis sklepmistra. U červených vín je často využíváno zrání v dřevěných sudech, populární jsou nové sudy barrique. Červená vína potřebují obecně delší dobu pro své optimální vyzrání, což platí i o vínech na lahvi. Velmi dobře se tedy hodí k archivaci.

Charakteristika červeného vína

Červená vína servírujeme při teplotě 14 - 16 °C. Často se mluví přímo o servírování v pokojové teplotě.  Lehčí vína s minimem tříslovin můžeme oproti tomu i lehce podchladit. U některých červených vín je nutná před konzumací dekantace. Chuťově bývají červená vína výraznější a silnější než vína bílá. Jsou považována také za skvělý lék na nízký tlak - červené víno je zdravé při přiměřených dávkách. Příznivé zdravotní účinky jsou obecně připisovány látce resveratrol, která je původcem tzv. francouzského paradoxu, který tvrdí, že příčinou nízkého výskytu kardiovaskulárních chorob ve francouzské populaci může být pravidelná konzumace červeného vína. 

nejkomplexnější nabídka vín ze Znojemské vinařské podoblasti
Nejkomplexnější nabídka vín
ze Znojemské vinařské podoblasti
95% vína máme skladem
95% vína máme skladem
nákup už od jedné lahve
více než 800 vín z více než 30 vinařství
Více než 800 vín
z více než 30 vinařství
rychlé a bezpečné dodání
Rychlé a bezpečné dodání
přímo na vaši adresu