Sekty a šumivá vína
Šampaňské, sekt, perlivé víno, frizzante. Tato vína mají jeden společný jmenovatel – jsou nasycena oxidem uhličitým, který jim dává nezaměnitelnou svěží chuť.
Druhy šumivého vína a sektů
Na špičce těchto vín je samozřejmě šampaňské. Tento název mohou mít pouze vína, která se vyrábějí v severní Francii v regionu Champagne-Ardenne, který patří k okrajovým oblastem pěstování vína. Za vynálezce šampaňského je považován francouzský mnich Dom Pierre Pérignon. Proces vzniku šampaňského je poměrně složitý. Přesný popis najdete v našem článku „Vína s bublinkami nejsou jen pro Silvestr“. O něco jednodušeji se vyrábějí sekty, tedy šumivá vína, která nepochází z šampaňské oblasti. Jedná se o tzv. tradiční metodu. Stejně jako u šampaňského musí v uzavřené láhvi s kvasinkami zrát nejméně devět měsíců. Vzhledem k poměrně náročné výrobě, která se promítá samozřejmě do ceny, je možné sekt vyrábět i kvašením v nerezových tancích, z nichž se stáčí do láhví pod tlakem – jedná se o tzv. Charmatovu metodu. S přihlédnutím k menší náročnosti na ruční práci a kratšímu zrání v tancích (aspoň čtyři měsíce), jsou tyto sekty přece jen levnější.
Lehké letní víno Frizzante
Dalším druhem vín s bublinkami je frizzante, které se vyrábějí druhotným kvašením v nerezových tancích. Frizzante připomíná sekty, v lahvích je výrazně menší tlak (do 3 atmosfér), mají v sobě méně oxidu uhličitého. Používají se tenkostěnnější lahve a také není zapotřebí speciální uzávěr, jaký musí mít sekty.
Perlivé víno
Posledním druhem vín obsahující oxid uhličitý, jsou perlivá vína. Vznikají natlakováním oxidu uhličitého do tichého vína. Perlivá vína se nemohou pochlubit jemným perlením jako sekty či frizzante, navíc bublinky rychle vyprchají.
Na šampaňském a dobrých sektech, zvláště kvašených tradiční metodou, hodnotí spotřebitelé velmi jemné perlení.
Konzumace sektů a šumivých vín
Šampaňské a sekty se obvykle podávají ve vysokých sklenicích, tzv. flétnách, kde milovník tohoto moku může lépe pozorovat utíkající bublinky ze dna sklenice až k hladině, což dává konzumaci těchto ušlechtilých nápojů další rozměr. Někdy se podávají sekty v tzv. miskách, ale při jejich použití přicházíme o pozorování krásného perlení.